To drugie po łazience pomieszczenie, którego odświeżenie zwykle wymaga czasu i dużych nakładów finansowych. Remont kuchni nie musi być horrorem bez happy endu. Wystarczy pamiętać o kilku sprawach.
Remont kuchni – kiedy go przeprowadzić?
Zaczniemy od pewnych sygnałów wskazujących na to, że takie odświeżenie może być potrzebne. To przede wszystkim wyraźnie uszkodzone i mało estetyczne ściany i podłoga. Podniszczone meble również mogą być sygnałem do remontu kuchni i być może zmian w wystroju. Jeśli się na to zdecydujecie, koniecznie zajrzyjcie do naszego poradnika w którym opisujemy błędy popełniane przy aranżacji tego pomieszczenia.
Mocnym sygnałem do remontu kuchni jest awaria którejś z instalacji. W takiej sytuacji może on wymagać pomocy fachowców. Co oczywiście podnosi koszt odświeżenia tego pomieszczenia, ale zmniejsza ryzyko ewentualnych poprawek.
Wspomniane pytanie może dotyczyć również pory roku, w jakiej najlepiej przeprowadzić remont kuchni. Jeśli w planach prac zakładacie wymianę okna, odświeżenie tego pomieszczenia dobrze będzie przeprowadzić późną wiosną i latem. Natomiast w zasadzie nie ma przeciwwskazań, aby prace remontowe wykonać w czasie innych pór roku. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę to zapewnienie odpowiedniej temperatury wewnątrz, jeśli będą przeprowadzane „mokre” prace (np. gipsowanie). Powietrze w pomieszczeniu powinno być też suche. Trzeba o to zadbać (podkręcić grzejniki, zainwestować w osuszacze).
Kolejność prac remontowych w kuchni
To pewien ogólny zestaw kolejno wykonywanych zadań. Zgodnie z Waszymi potrzebami możecie go modyfikować. Natomiast przestrzegamy przed zamianą poszczególnych kroków. Może się to skończyć kosztownymi poprawkami.
Remont w kuchni:
-
Prace instalacyjne (wymiana elektryki, kanalizacja itd.)
-
Wykończenie ścian (usunięcie starych materiałów, uzupełnienie ubytków)
-
Kładzenie podłogi (najczęściej płytki ceramiczne)
-
Montaż mebli
-
Wstawienie AGD
-
Oświetlenie
-
Sprzątanie
Trzymając się takiego planu można z powodzeniem wyremontować kuchnię szybko i bez dużych wydatków. Przy okazji unikniecie wspominanych wyżej poprawek.
Jaką farbę wybrać do kuchni?
Walory estetyczne będą w tym wypadku na dalszym miejscu. Przede wszystkim remontując kuchnię należy kierować się funkcjonalnością i bezpieczeństwem. Farba, której użyjecie do malowania ścian, musi się charakteryzować wysoką odpornością na wilgoć, uszkodzenia mechaniczne (ścieranie) i pleśń. W zasadzie wybór ogranicza się do dwóch opcji. To farby: akrylowa i lateksowa. Więcej na temat parametrów, którymi są opisywane, znajdziecie w naszym poradniku.
Farba akrylowa – bazą do jej wykonania są żywice akrylowe. Produkt ten charakteryzuje między innymi duża odporność na wilgoć. Ta ostatnia nie jest również zatrzymywana w ścianie. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia pleśni.
Farba lateksowa – w jej składzie znajdują się syntetyczne żywice. Jest ona odporna nie tylko na wilgoć, ale również na działanie promieni słonecznych. Ściany nie będą blaknąć. Farba lateksowa ma krótki czas schnięcia (około 2 godzin).
Istotnym elementem malowania ścian w kuchni jest ich przygotowanie. Jeśli kupiliście nowe mieszkanie z rynku pierwotnego, to konieczne będzie jedynie ich oczyszczenie i zagruntowanie. Zakładając, że wybraliście stan deweloperski i ściany nie były wcześniej malowane.
W przeciwnym wypadku będą one przede wszystkim wymagały usunięcia starej, łuszczącej się farby. Pozbywamy się części, w których straciła ona swoją przyczepność do ściany. Bardzo istotna sprawa – jeśli kuchnia była pomalowana np. farbami wapiennymi (czyli preparatami starego typu) koniecznie trzeba będzie ją usunąć. Nie nadaje się ona jako baza dla nowoczesnych produktów.
Jakie płytki do kuchni?
To kolejny dylemat przed jakim możecie stanąć w czasie remontu tego pomieszczenia. Płytki są najpopularniejszym rozwiązaniem wykończenia podłogi, ale nie jedynym. Alternatywą są między innymi wykładziny PCV i panele. Natomiast trzeba zwrócić szczególną uwagę, aby były one odporne na wilgoć (nie wypaczały się pod jej wpływem).
Wróćmy do płytek ceramicznych w kuchni. Po pierwsze muszą być one odporne na wilgoć. Bardzo istotną kwestią jest to, aby się je łatwo czyściło. Kuchnia jest bardzo eksploatowanym pomieszczeniem. Dlatego też wybierając płytki trzeba zwrócić uwagę na klasę ścieralności. Określona jest ona parametrem PEI. I klasą – od 1 do 4. W przypadku kuchni powinna ona wynosić minimum 3.
Kolejnym bardzo ważnym aspektem przy wyborze płytek jest parametr określany jako antypoślizgowość. Pamiętajcie, że w kuchni liczy się przede wszystkim Wasze bezpieczeństwo. Ważna jest również wytrzymałość płytek na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne.
Remont kuchni jest sporym wyzwaniem zwłaszcza w sytuacji, w której nie macie zbyt dużego doświadczenia w odświeżaniu mieszkania. Warto pamiętać, że nie można oszczędzać na tym pomieszczeniu. To nie tylko ryzyko kosztownych poprawek. Przede wszystkim może ucierpieć na tym bezpieczeństwo. A na to w kuchni nie można sobie pozwolić.