To właśnie na to pomieszczenie należy zwrócić szczególną uwagę. Aranżacja kuchni w mieszkaniu pod wynajem rządzi się pewnymi prawami, które musicie poznać. Czym więc należy się kierować przy planowaniu i tworzeniu wystroju tego pomieszczenia?
Dlaczego aranżacja kuchni w mieszkaniu pod wynajem jest ważna?
Po pierwsze dlatego, że jest to jedno z dwóch pomieszczeń, na które szczególną uwagę zwracają potencjalni najemcy w czasie oglądania mieszkania. Nie tylko pod kątem funkcjonalności kuchni, ale i standardu, sposobu wykończenia i przede wszystkim stanu tego pomieszczenia. Zwłaszcza ten ostatni aspekt jest istotny. Stara, niewyremontowana kuchnia z zaciekami na ścianach odstraszy chętnych na wynajem.
Bardzo często wybieranym przez inwestorów rozwiązaniem – między innymi w kontekście stanu mieszkania – jest rynek pierwotny. Nowoczesne technologie wykorzystane przy budowie i wykończeniu nieruchomości, oraz atrakcyjne lokalizacje, to jedynie dwie z licznych zalet tego rozwiązania. Zajrzyjcie do naszego poradnika „Rynek pierwotny – czy warto zainwestować w nowe mieszkanie?”.
Podstawowe zasady aranżacji kuchni
W mieszkaniu pod wynajem wystrój tego pomieszczenia w pewnym stopniu różni się od tego, kiedy urządzamy ją dla siebie. Natomiast podstawowe zasady są takie same. Po pierwsze funkcjonalność tego pomieszczenia. I tutaj pojawia się pierwsza ważna sprawa – ilość najemców. Jeśli w mieszkaniu będzie dwie lub więcej osób, kuchnia w miarę możliwości powinna być do takiej ilości domowników dostosowana. Mamy tutaj na myśli przede wszystkim wielkość blatu roboczego oraz pojemność lodówki i zamrażarki.
Aranżacja kuchni w mieszkaniu pod wynajem nie wymaga za to dostosowywania do pewnych indywidualnych czynników. Mamy tutaj na myśli chociażby wzrost najemców. Kuchnię najlepiej zaaranżować pod kątem mieszkańców o średnim wzroście. Nie oznacza to oczywiście, że będziecie szukać najemców tylko między 170 cm a 175. Ale łatwiej urządzić ją w pewnym standardzie, a potem ewentualnie wprowadzać czasowe poprawki i zmiany.
Kolejna zasada jaką należy się kierować przy aranżacji kuchni w mieszkaniu pod wynajem brzmi „bezpieczeństwo to podstawa”. Statystycznie w tym właśnie pomieszczeniu zdarza się najwięcej wypadków. Trzeba zadbać o zdrowie najemców, ale też szerzej patrząc – o bezpieczeństwo swojej inwestycji.
Obie te kwestie wymagają wielu działań związanych z wystrojem kuchni. Powinniście zwrócić uwagę między innymi na stan i jakość sprzętu AGD. To nie pierwszy raz kiedy przestrzegamy przed próbą oszczędzenia, poprzez zakup starych i prawie rozpadających się: lodówki czy kuchenki. Ale w tym poradniku zwracamy uwagę na możliwe zagrożenia dotyczące braku bezpieczeństwa ich stosowania.
Ostatnia z najważniejszych zasad związanych aranżacją kuchni w mieszkaniu pod wynajem to „praktyczność i wytrzymałość”. Zaczniemy od końca. Inwestując pieniądze w urządzanie kuchni najlepiej to zrobić raz, a dobrze. Lepiej wydać nieco więcej na początku, wybierając wytrzymałe meble, niż co chwilę dokładać pieniądze na naprawy i ewentualne wymiany. Warto też mieć świadomość jednej sprawy. Decyzja o urządzeniu kuchni przy większym nakładzie finansowym oznacza wyższy standard tego miejsca. A co za tym idzie, podnosi się atrakcyjność mieszkania. A to ostatnie, jako Wasza inwestycja, ma przecież przynosić dochód.
I na koniec jeszcze wspomniana kwestia praktyczności aranżacji. Urządźcie to miejsce w taki sposób, aby łatwo można było z niego korzystać. Przestrzegamy przed podejściem „przecież ja tutaj nie będę mieszkać, więc na pewne sprawy mogę machnąć ręką”. Oczywiście, że możecie. Jeśli jednak zależy Wam na ciągłym najmie i sporej liczbie chętnych, lepiej tak nie robić. Pamiętajcie o jednej rzeczy. Każda przerwa w ciągłości najmu, to koszty i brak zysków. A tego przecież chcecie uniknąć.
Strefy, które muszą się znaleźć w kuchni:
-
Zapasów
-
Przechowywania
-
Strefa zmywania
-
Przygotowywania posiłków
-
Obróbki termicznej posiłków
Co powinno znaleźć się w kuchni?
Na początek dwie skrajności. Pusta kuchnia (i adnotacja w ogłoszeniu – wyposażenie na koszt najemcy) i sytuacja, w której jest ona napakowana niepotrzebnym w dużej mierze sprzętem. Obu tych skrajności najlepiej unikać.
Odpowiadając na pytanie, co więc powinny się w takiej kuchni w mieszkaniu pod wynajem znaleźć: przede wszystkim najpotrzebniejsze rzeczy. To oczywiście kuchenka i lodówka (w przypadku, gdy najemcami są studenci z dużą zamrażarką). Jeśli chodzi o zakup tego pierwszego sprzętu, koniecznie zajrzyjcie do naszego poradnika.
Kolejna sprawa to garnki, talerze, sztućce itp. W tym wypadku sprawa nie jest oczywista. Z jednej strony bowiem dobrze będzie, jeśli na wyposażeniu będzie kilka garnków i patelni. Podobnie ze sztućcami i talerzami. Natomiast unikacie sytuacji w której „wrzucacie” do kuchni rzeczy po rodzicach czy dziadkach, jak również jakieś niepotrzebne Wam stare sztućce. Pamiętajcie o standardzie tego pomieszczenia i całego mieszkania.Druga sprawa jest taka, że najemcy zwykle wprowadzają się ze swoim asortymentem. I to też warto uzgodnić z nimi jeszcze przed podpisaniem umowy.
Dobrze urządzoną kuchnia to połowa sukcesu. Drugim z pomieszczeniem jest łazienka. Nią zajmiemy się w kolejnej części naszego poradnika dla inwestorów.